Kosár

Az Ön kosara üres

Keresés folyamatban...

Kosár Bezárás

Horgászat Bojli Big water

Hogyan értékeljem?

Malkovics Gábor, 1 éve

Hogyan értékeljem?

Malkovics Gábor, 1 éve

Horgászat Bojli Big water

Az elmúlt Keen Carp csalikkal horgászott időszak alatt megtanultam, hogy az elért eredményeket mindig a helyükön kell kezelni és megfelelő következtetéseket kell belőlük levonni.

Az elmúlt Keen Carp csalikkal horgászott időszak alatt megtanultam, hogy az elért eredményeket mindig a helyükön kell kezelni és megfelelő következtetéseket kell belőlük levonni. Meg kellet tanulnom, hogy amit korábban kudarcnak éltem meg, az mostanára inkább a jobb és eredményesebb horgásszá válásban segít. Mostani beszámolómban egy olyan túráról írnék, amit sokan sikertelennek élnének meg, azonban  akik szelektíven horgásznak nagypontyokra talán egyetértenek velem abban, hogy egy ilyen nem túl kimagasló fogási eredményt is lehet abszolút pozitívnak értékelni. 

Idei első túrám magánéleti kötelezettségeim miatt igen későre, június közepére esett. A megcélzott víz a Palotási-víztározó volt, ahová korábban – a hosszas tervezések ellenére - még nem sikerült  ellátogatnom.

A választott hétre nagyon erőteljes felmelegedést jósoltak, ami be is következett. Érkezésemkor a radarom 19 távozásomkor pedig 30 fokos vízhőmérsékletet mutatott.

Böngészve az előző pár heti fogási eredményeket bizakodó voltam, azonban tartottam ez előttem álló kánikula miatt. Sokat hallani palotási nullázásokról nekem is, nem egy, általam jó pecásnak ítélt ismerősöm, barátom ült végig kapás nélküli heteket ezen a tavon. Ez nem szegte kedvem, sokkal inkább még motiváltabbá tett.

Minden írásomban kiemelem az előzetes információszerzés és -szűrés fontosságát, így ez most sem maradt el. A beszámolók olvasása mindig egy fontos pont ezen a téren.

Megérkezés, helyfoglalás és táborállítás után indultam helyet keresni. A meder nem volt túl változatos, így a tapogatórúd és a talajminta vevő segítségét vettem igénybe.

Két bóját helyeztem el, amelyeket Big Water Mixből készült bojlikkal etettem elő.

Tavaly szeptemberben voltam utoljára vízparton, így a bójáimtól megfelelő távolságra már az első napon megkezdtem a horgászatot, ehhez az 50/50 Mixből készült bojlikat választottam.  Az első három napot csippanás nélkül megúsztam (Ez jó vagy rossz? Visszatérünk rá).

A harmadik nap eltelte után az előetetett helyekre is végszerelékek kerültek. Kicsit lassabban a megszokottnál, de ahogy annak lennie kell meg is érkezett az első jelentkező. A fárasztás végén egy 15,10 kg-os tükröst szákolhattam, ami első palotási halamat jelentette.

A tó halállománya további bizakodásra adott okot, azonban a hátralévő napokban nem sikerült kapást elérnem.

Most tenném fel a kérdést, ami a beszámolóm címét is adta. Hogyan értékeljem a horgászatom alatt elért eredményemet?

Nem fogtam sok halat, de a szelektív stílusba nem is fér bele a sok kapásos peca.

Persze az nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb módszer egy ismeretlen vízen való első horgászat alkalmával. Ismerve a tó halállományát, egy 15 kg feletti fogás nem mondható kimagaslónak ezen a vízen. Azonban a szomszédos állasokon horgászóknak ezt a súlyhatárát sem sikerült átlépni, viszont a kis méretű, számomra nem kívánatos pontyok és fehérhalak, folyamatos aktivitást mutattak náluk. Én, a megfelelő taktikával és a hozzá megfelelő csalival teljesen ki tudtam szelektálni a nem kívánt méretű és fajtájú halakat.

Ha ez alapján kell megítélnem a pecát, akkor a siker nem maradt el, hiszen nem azért mentem, hogy bármit, vagy akármit fogjak.  

Itt élnék egy korábbi filmben elhangzott idézettel: „addig, amíg a horgászat eredményességét a kifogott halak mennyiségében mérjük, tévúton járunk”. Ha most ismerkedsz a márkával, ezt fura lehet olvasni, egy időben nekem is az lett volna.

Nem megy egyről a kettőre az átállás. Még mindig különös érzés, amikor melletted fogják a halat, a te jelzőid pedig némán hallgatnak, viszont amikor meglátod eredményeid javulását, minden kétely szertefoszlik.

Régen én sem tudtam, hogy így is lehetet gondolkodni, de mára ezt a szemléletet próbálom beépíteni minden egyes horgásztúrámba. Rutintalan vagyok még, hogy minden helyzetre megfelelően reagáljak.

Mostani horgászatomon lehet, hogy egy kisebb, attraktívabb csalival tudtam volna javítani a darabszámon, viszont ahogy fentebb is említettem, a célom nem minden hal megfogása volt!

A tó ezúttal koránt sem a korábbi arcát mutatta. Kevés volt a kifogott, számomra is célkeresztben lévő halak mennyisége, így az én halamat is máshogy értékeltem. Összességében igen tanulságos és pozitív élményekkel hagytam el a tavat. Szeretném megérteni a miérteket, így idén még több alkalommal vissza fogok térni. 

Fiatal és kezdő vagyok a szelektív nagyponty-horgászat terén, de a megfelelő taktikához igazított csalikkal és szemlélettel fejlődésem töretlen. A segítőkész hozzáállás a csapattagoktól és az ügyfelektől, szintén elősegíti ezt.

Gyakran találkozok össze hozzám hasonló gondolkodású emberekkel, és amint kiderül, hogy ugyan azt a stílust képviseljük, mindig egy baráti, kötetlen beszélgetés veszi kezdetét. Ezek a sztorizgatások, eszmecserék szintén a további előrelépésemet segítik.

Záráskén annyit írnék, hogy az elmúlt egy évben egyetlen egy olyan túrám sem volt, amin ne fogtam volna 15 kg feletti pontyot és egyetlen olyan sem volt, ahol ne sikerült volna teljesítenem a reális célkitűzéseket! 

Köszönettel,
Malkovics Gábor

Előző bejegyzés Tigris és harisnya nélkül Következő bejegyzés Első horgászat Keen Carp bojlival